Mingma és családja 2012 nyarán döntött: a férfinak menekülnie kell az elviselhetetlen helyzetéből. Néhány éve még irigyelték őt Katmanduban, Nepál fővárosában és kereskedelmi központjában, hogy aztán – családját, feleségét és két gyerekét hátrahagyva – bujdosnia kelljen üldözői elől.

Hősünk ügyes kereskedő volt, akinek vagyonát többször is megdézsmálták a zavaros nepáli politikai viszonyok közepette. Végül az őt megverő és elrabló maoista zsarolói elől kellett elmenekülnie.

2013 tavaszára sikerült idáig vergődnie, és menedékjogot kért a hatóságoktól. Hosszas, többfordulós eljárásban végül – ha nem is menekültként, de – oltalmazottként ismerték el. A sors különös fintora, hogy a 2015-ös pusztító nepáli földrengés játszott közre ebben. A menekültügyi hatóság ugyanis megállapította: „az elismerését kérőtől ésszerűen nem várható el, hogy hazájába visszatérjen”.

 

 

Az oltalmazottak azonban nem jogosultak kedvezményes családegyesítésre. Így Mingmának igazolnia kellett, hogy képes eltartani szeretteit. Bár egy pesti indiai étterem szakácsaként tisztességesen keres, ám egyelőre csak arra volt lehetősége, hogy feleségét, Pétát idehozza 2016 júniusában. A két gyerek még ott maradt. A következő céljuk az, hogy mihamarabb együtt lehessen az egész család. Most már ketten dolgoznak azért, hogy lányuk és fiuk is csatlakozhasson hozzájuk.

 


 

Te mit adnál azért, hogy együtt legyen a család?

Segíts, hogy újra együtt lehessenek!

Adományozz

 

 

Nepál

Nepál zavaros, polgárháborús éveket élt a XXI. században. A monarchia agóniája közben és kimúlása után a katonaság és a maoisták harcoltak a hatalom megszerzéséért. Mindkét erő rendszeresen sarcolta a civil lakosságot. A tíz évig tartó polgárháború alatt közel 20 ezer embert öltek meg a szemben álló erők, és mintegy 150 ezren voltak kénytelenek elhagyni lakóhelyüket. A hosszan húzódó megbékélési folyamat közben 2015 tavaszán Katmandut és környékét pusztító földrengés rázta meg, a halálos áldozatok száma meghaladta a nyolcezret és 200 ezer épület dőlt össze.