Marie a Kongói Demokratikus Köztársaságból (DRC) menekült Magyarországra, katona volt, és parancsmegtagadás miatt kellett elhagyni hazáját. Marie-nak a menekülése után sem lett jobb, sőt, tragikusan rosszabb lett.

 

Ő személyesen ugyan biztonságba jutott, de szerettei még nagyobb veszélybe kerültek. Miután elhagyta hazáját, a hadsereg emberei továbbkutattak utána, felkeresték otthonát. A támadók megölték a férjét és a sógorát is.

 

Fotó: Stiller Ákos

Marie-nak és meggyilkolt férjének négy vérszerinti gyereke volt. Ők mind Kongóban maradtak. Ráadásul Marie-ék már korábban örökbe fogadták meghalt testvére két gyerekét is. Vagyis Marie özvegyen maradt, és összesen hat gyerek sorsának felelőssége nyomta a vállát – több ezer kilométer távolságból. A gyerekek (4–15 évesek) családi felügyelet nélkül maradtak egy ismeretlen, veszélyes afrikai metropoliszban. Szerencsére a szállásadójuk tisztességesen viselkedett, gondoskodott a kicsikről.

Kongó

A Kongói Demokratikus Köztársaság Közép-Afrikában található. A világ 10 legfontosabb menekülteket befogadó országa közé tartozik, noha a Föld egyik legszegényebb helye. Ide menekültek a ruandai, a burundi vagy éppen az ugandai polgárháborúk üldözöttjei. Az 1960 óta független Kongóban máig nincsen béke és biztonság. Ezért aztán Kongó menekült-kibocsátóként is jelentős ország.

A magyar hatóságok emberségesen álltak az ügyhöz, sikerült a beutazáshoz szükséges papírokat megszerezni, és támogatóinknak köszönhetően repülőjegyeket vásároltunk a gyerekeknek, akik 2016 szeptemberében érkeztek meg Magyarországra.

 


 

Te mit adnál azért, hogy együtt legyen a család?

Segíts, hogy újra együtt lehessenek!

Adományozz