Afganisztáni ügyfelünk a kabuli reptéren dolgozott és kereskedett. Egyszer összeverték a tálibok, és váltságdíjat követeltek a szabadságáért.

 

Fahim szörnyű választás elé került: vagy fiával menekül el a tálib üldözés és zsarolás elől, vagy menekül az egész család. Csakhogy a menekülés megpróbáltatásai nem csecsemőnek és kismamának valók. Fahim így csak az akkor 4 éves Jant vitte magával.

 

Végül a „fél család” 2011-ben Magyarországon kötött ki, az asszony és a kisebbik fiú ott maradt.

 

Fotó: Bődey János

 

Az apa úgy tervezte, amint menedékjogi védettséget kapnak, egyesítik a családot, és jöhetnek a hátrahagyott családtagok. Először azonban a magyar hatóság nem menekültként, hanem oltalmazottként ismerte el apát és fiát. Ez is menedékjogi védettséget jelent, de az oltalmazottak családegyesítése keservesen nehéz dolog, kedvezményre nincs lehetőség.

 

Kulcskérdés volt tehát, hogy Fahim és Jan menekült státuszhoz jusson. A Helsinki Bizottság ügyvédjei bíróság elé vitték az ügyét, és 2014-ben megszületett a várva várt döntés: menekültként ismerték el apát és a már iskolába járó fiát. 2015 áprilisában pedig megérkezett a feleség és az öccs, Maira és Asmat. Négyévnyi nélkülözés ért ezzel véget.

 

 


 

Te mit adnál azért, hogy együtt legyen a család?

Segíts, hogy újra együtt lehessenek!

Adományozz

 

 

Afganisztán

Szűken véve a szovjet hadsereg 1979 karácsonyi bevonulása óta nincsen béke az országban, de valójában évszázadok óta tart a háborúskodás, hol nemzetközi részvétellel, hol a helyi erők között. A NATO-csapatok kivonulása óta felélénkült a tálib mozgalom, és megjelent az Iszlám Állam terrorszervezet is. Az ENSZ adatai szerint 2009 és 2016 júniusa között a civilek közül 22 941-en vesztették életükét és 40 993-an sérültek meg harcokban és terrorcselekményben. Az utóbbi években ez némi csökkenést mutat. Ezzel szemben a katonai áldozatok száma meredeken nő. Csak 2015 első felében 4100 fegyveres halt meg és 7800-an sebesültek meg. A maga 2,7 millió menekültjével Afganisztán a második legnagyobb kibocsátó országnak számít Szíria után. A belső menekültek száma 1,2 millió.