Ali és Kalila palesztinként Irakban rendkívül nagy kiszolgáltatottságban éltek.

2009-ben, még a polgárháború kitörése előtt Szíriába menekültek. Ott azonban 2011-től már nem volt biztonságban az életük, ezért továbbmentek Törökországba, ahol 2012-ben megszületett kisfiuk, Eman is.

 

Törökországban az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság regisztrálta őket menedékkérőként, de nem történt semmi az ügyükben, ezért úgy döntöttek, hogy egy olyan európai országba menekülnek tovább, ahol valóban védelmet kaphatnak. Kénytelenségből csak az apuka és a kisfiú ment tovább, mert nem volt elég pénzük mindhármuk útjára, és az anyuka is rettegett a hosszú út bizonytalanságától. Azt remélték, hogy biztonságos új helyükön aztán csatlakozni tud hozzájuk az édesanya is.

 

 

Fotó: Stiller Ákos

 

 

2015 májusában Ali és Eman megkapták Magyarországon a menekült státuszt, és nyolc hónappal később Kalila is csatlakozni tudott hozzájuk, így összesen két év szétszakítottság után a család 2016 januárja óta végre újra együtt élhet – immáron Budapesten.

A Magyar Helsinki Bizottság segített abban, hogy Aliék családja biztonságban egyesülhessen.

 


 

Te mit adnál azért, hogy együtt legyen a család?

Segíts, hogy újra együtt lehessenek!

Adományozz

 

 

Irak

A második öbölháború és Szaddám Huszein rezsimjének megdöntése óta nem sikerül békét teremteni az országban. A háborúban mintegy 200 ezren veszítették életüket. A hírhedett Iszlám Állam terrorszervezet is innen indult. Az Irakban újabban dúló, felforrósodó konfliktus hatására 4,4 millió ember vált belső menekültté, és legalább negyedmilliónyi menekült el az országból az ENSZ nyári adatai szerint. Jelenleg Moszul környékén folynak elkeseredett harcok.