A Magyar Helsinki Bizottság jogi segítséget nyújt a Magyarországon védelmet kereső menekülőknek, hontalanoknak, családjuktól elszakadt gyermekeknek.

Azon dolgozunk, hogy az útközben szétszakadt családok újra együtt lehessenek. Képzési és kutatómunkánkkal elősegítjük, hogy a menekültügyi eljárás magas színvonalú, hatékony és humánus legyen, itthon és a világ más részein egyaránt. Fellépünk az idegengyűlölet ellen.

Családegyesítési eljárásban a kezdetektől képviselünk menekülteket. Az örömteli viszontlátást 2015 őszétől a papírok beszerzésétől, az utazások kifizetésén és megszervezésén át számos más gyakorlati teendő intézésével is segítjük, egészen addig, amíg a családtagok újra egyesülhetnek Magyarországon.

 

A helsinki családegyesítő programjának munkatársai

Somogyvári Zoltán

Somogyvári Zoltán

a családokat képviselve tartja a kapcsolatot a hatóságokkal, beadványokat ír, melyben kifejti, miért van az adott családnak joga az újraegyesüléshez, valamint meghallgatásokon vesz részt a menekültekkel.

Bakonyi Anikó

Bakonyi Anikó

felméri, hogy milyen segítségre lenne szükség, tartja kapcsolatot a családdal, segíti intézni a családegyesítéssel kapcsolatos gyakorlati ügyeket.

Alföldi András

Alföldi András

jogi tanácsadást nyújt a menekültek családegyesítésével kapcsolatban, képviseli őket a magyar külképviseletek és a Bevándorlási Hivatal előtt.

Sávai Rita

Sávai Rita

intézi a menekültek családjának gyakorlati ügyeit: beszerzi a szükséges papírokat, szervezi az utazásukat.

Pohárnok Barbara

Pohárnok Barbara

ügyvédként a bíróság előtt végső esélyként képviseli a menekülteket a felülvizsgálati eljárásban.

Győző Gábor

Győző Gábor

ügyvédként képviseli a menekülteket és családjaikat, ha a hatóság elutasítja a családegyesítési kérelmüket. Sokak számára ez a végső esély, hogy újra láthassák szeretteiket.

Nem csak a Magyar Helsinki Bizottság segíti a családok egyesülését. Partnereink és támogatóink között tudhatunk német jezsuitákat és amerikai unitáriusokat (Unitartian Universalist Service Committee), a Nemzetközi Migrációs Szervezetet és az ENSZ-et.

Itthon a Cordélia Alapítványtól, a Kalunba Szociális Szolgáltató Nonprofit Kft-n és Menedék Egyesületen át a Baptista Szeretetszolgálatig sokan segítik az újraegyesített családokat a háború és üldöztetés lelki sérüléseit begyógyítani, vagy éppen gyakorlati segítséget (pl: szállást) nyújtva a menekülőknek.